Formand, Arne Jensen Tejnvej 29
Lone Vuholm, Røvej 3
Gunvor Rokkjær Jensen, Tejnvej 1
Frank Johannsen, Snogebækvej 4
Jacob Rasmussen, Røvej 9
Kontakt: Udvalget kan kontaktes via foreningens web-mail, web@gf-bornholm
Vedligeholdelsen af fællesarealet
Udvalget er ansvarlig for plejen af foreningens fællesarealer i henhold til “Plejeplanen for fællesarealet”.
Plejeplanen udarbejdes af Bestyrelsen og vedtages på Generalforsamlingen med efterfølgende godkendelse af Odsherreds kommune.
Ved at følge kommunens anvisninger for vedligeholdelsen kan Grundejerforeningen opnå kommunalt tilskud til plejen. Bl.a. ved at lade det nyslåede hø på det store fællesareal ligge et par dage efter slåningen – inden det opsamles – så insekter og andre dyr kan slippe væk.
Foreningens medlemmer må ikke selv foretage arbejder på eller indgreb i fællesarealet uden forudgående udtrykkelig godkendelse fra udvalget.
På baggrund af tilkendegivelser på Generalforsamlingen 2015 med ønske om at sikre, at fællearealet ned mod stranden bevarede sin oprindelige fauna med lyng og en større artsrigdom, nu hvor Rynket Rose, Pil og græs var ved at få fat – inviterede Grundejerforeningen Naturvejleder Jørgen Stoltz til en gennemgang af området. Gennemgangen gav anledning til en række initiativer, der kunne føre arealets fauna tilbage til det oprindelige. Resultatet af gennemgangen gav anledning til følgende notat: Naturvejleder Jørgen Stoltz, landskabspleje fællesarealet
Den 20. august 2015 afholdt Grundejerforeningen møde med Odsherreds Kommunes biolog Erich Wederkinch. I et efterfølgende brev fra Biolog Erich Wederkinch, Odsherreds Kommune
anføres:
På mødet drøftedes fremgangsmåden i naturplejen og undertegnede gjorde opmærksom på, at kommunen er plejemyndighed for kommunalt ejede og privat ejede arealer. Derfor har kommunen mulighed for at støtte naturplejen i det omfang kommunalbestyrelsen bevilliger penge. Da fællesarealet ligger i Natura 2000 område, skal plejen være i overensstemmelse med Natura 2000 planen.
Bestyrelsen forelagde historien bag plejen, og den fremsendte plan udarbejdet af Jørgen Stoltz i notat af 06-08-2015.
Ved en gennemgang af noget af arealet vurderede undertegnede, at den udførte pleje, herunder foryngelse af hedelyngen og bekæmpelse af Rynket Rose, har haft en særdeles god virkning, og at arealerne har en varieret og meget god naturtilstand.
Kommunen er enig i konklusionerne i Jørgen Stoltz notat, specielt at sent høslet, dvs. slåning og fjernelse af det afslåede, skal fremmes til afløsning af afpudsning med slagleklipper/brakpudser. Hensigten er at fjerne plantenæringsstoffer med høet. Stoltz anbefaler slåning af de mere næringsrige dele af arealet med højtvoksende græsser og urter. Herved bliver urte- og græsdækket mindre tæt, og der bliver plads til flere forskellige planter og dyr. Kommunen tilslutter sig anbefalingerne.
Kommunen foretrækker, at grundejerforeningen også fremover står for plejen af arealerne, men deltager gerne i et årligt møde med gennemgang af arealerne. Mødet kan evt. foregå i juni måned. Kommunen er indstillet på at se velvilligt på ansøgning om tilskud til opsamling og bortkørsel af afslået plantemateriale i lighed med de tilskud, som kommunen yder til andre grundejerforeninger til naturpleje.
I efteråret 2015 gennemførte det daværende Udvalg for veje, stier og fællesarealet vedligeholdelsen jf. oplægget fra Jørgen Stoltz og i overensstemmelse med kommunens accept og ansøgte den 27. september 2015 om tilskud til plejen – og fik det ! Ansøgning og procedure for tilskud til naturpleje
En række tidligere kommuner i Odsherred har udarbejdet Vejledning om naturpleje i sommerhusområder med en række gode råd om fauna og pleje i Odsherred.
Udvalgene vedrørende fællesarealet og veje og stier har udarbejdet et årshjul for de opgaver, som udvalgene varetager. Udvalgenes årshjul